Kontakta oss
Företaget
Köpinformation
Frakt 59 kr upp till 20 kg

Gevärstillbehör »    Stalon W110 Ljuddämpare

Stalon W110 Ljuddämpare

Artnr: 405560
Original artnr: -
Lagerstatus: Beställningsvara

3195 kr

Klarna

PRODUKTBESKRIVNING

Stalon W110 är mellanmodellen som passar bra till kalibrar från 30-06 och uppåt. Whisper erbjuder en av marknadens kortaste förlängning av vapnet i kombination med mycket bra dämpning.


Stalon W110 är en lättviktsljuddämpare tillverkad i aluminium. Detaljerna anodiseras för att få en tålig och lättskött yta.

Stalon strävar efter att utveckla lätta dämpare i kombination med kort förlängning av vapnet.

Stalon Ljuddämpare är av teleskopisk typ vilket innebär att de till största del bygger bakåt på pipan för att minska vikten frammåt samt för att uppnå god balans i vapnet.

Vikt: 380 gram.
Längd: 240 mm, förlänger vapnet med 110 mm
Diameter: 50 mm
Färg: Svart

FAKTA

Generell info om Stalon Ljuddämpare;

Ljuddämpare är ingen nyhet i sig, de har funnits på marknaden under flera år och i Finland och Norge är det fritt med dämpare dvs. man behöver inte ens en licens.
I Sverige är det däremot krav på licens vid inköp av ljuddämpare. Licenser ska beviljas till dem som har tillstånd att inneha ett kulvapen av klass ett eller två.


Stalon dämpare är gjorda i huvudsak av aluminium. Alla modeller är delbara samt av teleskopisk typ, d.v.s. de bygger till största delen bakåt över pipan för att minska vikten framåt. En av fördelarna med teleskopisk uppbyggnad är att man får två stödpunkter istället för en, vilket ger ett stadigt montage av dämparen. Våra dämpare är marknadsledande vad gäller vikt, prestanda samt förlängning av pipan. 

Ljuddämparna är i första hand avsedda för jaktvapen.

Stalon bedriver ett kontinuerligt arbete för att utveckla ljuddämparna till att bli ännu bättre. Varje ny prototyp provas först noggrant av oss under jaktliga sammanhang samt på skjutbana för att se att de verkligen håller måttet innan de lanseras ut till dig som slutkund. Vi kontrollerar även ljudnivåerna på varje prototyp med vår ljudmätningsutrustning.

Stalon lämnar två års garanti på tillverkningsfel på alla våra ljuddämpare.

Med en ljuddämpare så tar man bort mynningsknallen som bildas framför pipan. På så vis reduceras ljudet betydligt. Ljudet från själva kulan däremot är omöjligt att reducera eftersom den i de flesta fall har en hastighet som är högre än ljudets. På grund av detta blir alltså ingen dämpare helt tyst men en betydande del av smällen försvinner.

Detaljerna i ljuddämparna är ytbehandlade med en metod som kallas anodisering. Anodisering är en typ av ytbehandling som ger en mycket tålig och lättskött yta. Insidan på en ljuddämpare utsätts för en mycket korrosiv miljö och anodiseringen skyddar materialet väl mot denna korrosion.
De lameller som utsätts för den mest extrema värmen är förstärkta med rostfritt stål för att ytterligare säkerställa livslängden. Anodiseringen säkerställer även att ljuddämparen går att dela efter en tids användande. För att undvika reflexer i ljuddämparna så blästras de innan ytbehandlingen.

Stalon tillhandahåller de flesta typer av gängningar för optimal anpassning till ert vapen. Ljuddämparna kan levereras med följande gängningar: 1/2-20 UNF, M13x1, M14x1, M14x1.5, M15x1,M15x1.5, M16x1, och M18x1. 

Monteringsanvisning till vapentekniker finns.

Stalon ljuddämpare är gängade invändigt och lamellerna skruvas in i rören och fästs med ett extremt värmetåligt lim. Detta innebär att man undviker den molekylära förändring som uppstår vid svetsning, en så kallad HAZ- zon (Heat Affected Zone).

Stalon ljuddämpare genomgår ljudmätningstester med klass 1 mätinstrument (Larson Davis) enligt gällande standard vilket innebär att man mäter ljudet 90 grader, 1m till vänster om pipans mynning. Detta innebär att ljudet sjunker ytterligare 8-10dB vid skyttens öra. Våra tester visar att dämpningsvärdet ligger upp emot 28dB beroende på kaliber.

Finns jämförande tester på dämpare som finns att köpa på Svenska marknaden och ingen av dessa kommer upp i mer än 25dB sänkning av ljudtrycket.

Stalon har medvetet sorterat bort dämpare som förlänger mer än 19cm framför mynning eftersom vi anser att dessa dämpare inte är lämpliga vid jakt eftersom de förlänger vapnet för mycket.

Tystaste dämparen som hittills testat är en Whisper/ Whisper Magnum med Vakfront som kom upp i en sänkning på 27,8dB i kaliber 30.

I tester använder Stalon enbart av fabriksladdad amunition (Norma Jaktmatch) för att få ett rättvisande resultat. Vissa typer av fabriksamunition ger ojämna resultat och handladdad amunition blir svår att jämföra.

Det är viktigt att kunna hänvisa till resultat med standardamunition som den gemene jägaren förmodligen använder sig av vid skytte.

För att kunna garantera hög kvalitet och en produkt som håller måttet genomgår dämpare grundliga tester innan de når markanden.


Fördelar med ljuddämpare

*Ljudet tas ned till en mer behaglig nivå vilket är ett stort plus både för oss och för jakthunden. Vi rekommenderar dock att man alltid använder sig av hörselskydd. Kombinationen av hörselskydd och ljuddämpare sänker ljudnivån till ett minimum.
*Rekylen minskar betydligt vilket kan vara bekvämt, allra minst på större kalibrar.
*Mynningsflamman elimineras.
*Piplyft minskas.
*Precisionen förbättras i de flesta fall.

Stalon W110 Ljuddämpare