Kontakta oss
Företaget
Köpinformation
Frakt 59 kr upp till 20 kg

Gevärstillbehör »    Stalon WM145 Ljuddämpare

Stalon WM145 Ljuddämpare

Artnr: STA-WM145
Original artnr: -
Lagerstatus: Beställningsvara

3695 kr

Klarna

PRODUKTBESKRIVNING

Dämparen är den största modellen ljuddämpare i Stalons W-serie.

Ljuddämparen är lämplig för vapen i grov kaliber där optimal dämpning och rekylupptagning eftersträvas.

Tack vare sin stora bakkammare i kombination med en längre front kan Stalon WM145 hantera stora krutmängder och är därmed lämplig till grövre kalibrar så som 9,3 .338 eller 375 för optimal ljuddämpning och rekylupptagning.

WM145 är av teleskopisk typ vilket innebär att 164 mm av ljuddämparen går bakåt över pipan och resterande 145 mm bygger framåt. Den teleskopiska delen av ljuddämparen är kapslad vilket gör att pipan aldrig kommer i kontakt med krutgaser.

Stalon WM145 är dimensionerad att klara pipor med en ytterdiameter från 13-23 mm utan att det krävs någon speciell anpassning. Flutade eller kantiga pipor är inget problem tack vare den kapslade bakkammaren.

Stalon WM145 tillverkas från kaliber .22 upp till .45 vilket gör det möjligt att kombinera ljuddämparen till såväl små som stora kalibrar.

Vikt: ca 470gram
Längd: 309mm
Förlängning av vapnet: 145mm
Diameter: 50mm

FAKTA

Generell info om Stalon Ljuddämpare;

Ljuddämpare är ingen nyhet i sig, de har funnits på marknaden under flera år och i Finland och Norge är det fritt med dämpare dvs. man behöver inte ens en licens.
I Sverige är det däremot krav på licens vid inköp av ljuddämpare. Licenser ska beviljas till dem som har tillstånd att inneha ett kulvapen av klass ett eller två.


Stalon dämpare är gjorda i huvudsak av aluminium. Alla modeller är delbara samt av teleskopisk typ, d.v.s. de bygger till största delen bakåt över pipan för att minska vikten framåt. En av fördelarna med teleskopisk uppbyggnad är att man får två stödpunkter istället för en, vilket ger ett stadigt montage av dämparen. Våra dämpare är marknadsledande vad gäller vikt, prestanda samt förlängning av pipan. 

Ljuddämparna är i första hand avsedda för jaktvapen.

Stalon bedriver ett kontinuerligt arbete för att utveckla ljuddämparna till att bli ännu bättre. Varje ny prototyp provas först noggrant av oss under jaktliga sammanhang samt på skjutbana för att se att de verkligen håller måttet innan de lanseras ut till dig som slutkund. Vi kontrollerar även ljudnivåerna på varje prototyp med vår ljudmätningsutrustning.

Stalon lämnar två års garanti på tillverkningsfel på alla våra ljuddämpare.

Med en ljuddämpare så tar man bort mynningsknallen som bildas framför pipan. På så vis reduceras ljudet betydligt. Ljudet från själva kulan däremot är omöjligt att reducera eftersom den i de flesta fall har en hastighet som är högre än ljudets. På grund av detta blir alltså ingen dämpare helt tyst men en betydande del av smällen försvinner.

Detaljerna i ljuddämparna är ytbehandlade med en metod som kallas anodisering. Anodisering är en typ av ytbehandling som ger en mycket tålig och lättskött yta. Insidan på en ljuddämpare utsätts för en mycket korrosiv miljö och anodiseringen skyddar materialet väl mot denna korrosion.
De lameller som utsätts för den mest extrema värmen är förstärkta med rostfritt stål för att ytterligare säkerställa livslängden. Anodiseringen säkerställer även att ljuddämparen går att dela efter en tids användande. För att undvika reflexer i ljuddämparna så blästras de innan ytbehandlingen.

Stalon tillhandahåller de flesta typer av gängningar för optimal anpassning till ert vapen. Ljuddämparna kan levereras med följande gängningar: 1/2-20 UNF, M13x1, M14x1, M14x1.5, M15x1,M15x1.5, M16x1, och M18x1. 

Monteringsanvisning till vapentekniker finns.

Stalon ljuddämpare är gängade invändigt och lamellerna skruvas in i rören och fästs med ett extremt värmetåligt lim. Detta innebär att man undviker den molekylära förändring som uppstår vid svetsning, en så kallad HAZ- zon (Heat Affected Zone).

Stalon ljuddämpare genomgår ljudmätningstester med klass 1 mätinstrument (Larson Davis) enligt gällande standard vilket innebär att man mäter ljudet 90 grader, 1m till vänster om pipans mynning. Detta innebär att ljudet sjunker ytterligare 8-10dB vid skyttens öra. Våra tester visar att dämpningsvärdet ligger upp emot 28dB beroende på kaliber.

Finns jämförande tester på dämpare som finns att köpa på Svenska marknaden och ingen av dessa kommer upp i mer än 25dB sänkning av ljudtrycket.

Stalon har medvetet sorterat bort dämpare som förlänger mer än 19cm framför mynning eftersom vi anser att dessa dämpare inte är lämpliga vid jakt eftersom de förlänger vapnet för mycket.

Tystaste dämparen som hittills testat är en Whisper/ Whisper Magnum med Vakfront som kom upp i en sänkning på 27,8dB i kaliber 30.

I tester använder Stalon enbart av fabriksladdad amunition (Norma Jaktmatch) för att få ett rättvisande resultat. Vissa typer av fabriksamunition ger ojämna resultat och handladdad amunition blir svår att jämföra.

Det är viktigt att kunna hänvisa till resultat med standardamunition som den gemene jägaren förmodligen använder sig av vid skytte.

För att kunna garantera hög kvalitet och en produkt som håller måttet genomgår dämpare grundliga tester innan de når markanden.


Fördelar med ljuddämpare

*Ljudet tas ned till en mer behaglig nivå vilket är ett stort plus både för oss och för jakthunden. Vi rekommenderar dock att man alltid använder sig av hörselskydd. Kombinationen av hörselskydd och ljuddämpare sänker ljudnivån till ett minimum.
*Rekylen minskar betydligt vilket kan vara bekvämt, allra minst på större kalibrar.
*Mynningsflamman elimineras.
*Piplyft minskas.
*Precisionen förbättras i de flesta fall.

Stalon WM145 Ljuddämpare