Kontakta oss
Företaget
Köpinformation
Frakt 59 kr upp till 20 kg

Gevärstillbehör »    Stalon XE149 Ljuddämpare

Stalon XE149 Ljuddämpare

Artnr: SSS-0031
Original artnr:
Lagerstatus: Beställningsvara, ca 14 dagars leveranstid

3895 kr

Klarna

PRODUKTBESKRIVNING

Stalon XE149 Ljuddämpare Dämpare avsedd för grova kalibers där du vill ha bästa möjliga dämpning. 149 modellen är den som tidigare kallades för Vakfront. Att förlänga dämparen ytterligare framför gevärspipan ger bäst effekt. Ett kraftfullt gevär ger även en kraftigare smäll och reklyl. Här har du ett bra alternativ för att få ett magnumgevär eller annan grov kaliber klart lindrigare att skjuta med. Stalon Ljuddämpare har ofta varit med bland de topptestade i våra svenska jakttidningar. 

Stalon XE-serie ljuddämparserie är i första hand framtagen för klass 1 vapen med magnumkaliber.

Kan brukas från kal .22 och upp till .375 kaliber men rekommenderas i första hand till de vanliga kaliberna av magnummodell eller grövre än 9,3 mm.

Stalons X-serien är 50 mm i diameter vilket är bland det vanligare på moderna dämpare. XE149 är en dämpare med förlängning om  149 mm. Modellen är av teleskopmodell och går in över pipan, vilket ger en stadigare lösning i fall dämparen skulle få ett slag, till exempel om geväret faller till mark. Total längd blir 311 mm.

 

OBS. Licenspliktig vapendel. Vid beställning kommer vi att kontatka er för licenshantering.

Vid beställning ange gevärets kaliber och dämparens gängdiameter i meddelandefältet när du går till Kassan. Vid frågor kontakta butiken.

FAKTA

Teknisk Data Stalon XE 108 Ljuddämpare

Utmärkt reducering av ljudet, -34,5dBc (.308)

Slimmad design, endast 50mm i diameter

Vikt, 428 gram

Teleskopisk design

Reducerar rekylen

Exceptionell livslängd och hållbarhet

Diameter: 50mm

Förlänger vapnet med: 149mm

Totallängd: 311mm

 

 

Stalon ljuddämpare reducerar både ljud och rekyl vid skytte, effektiviteten varierar beroende på modell och kaliber. Alla Stalon ljuddämpare är utvecklad framförallt för jakt, den ska vara med och användas till alla jaktformer, från småvilt till högvilt, från bergsjakt till pyrschjakt, ingen jaktform är för svår för en Stalon ljuddämpare. Ljuddämparen är konstruerad för att ge skytten en välbalanserad jaktutrustning med utmärkt och anpassad ljud- och rekylreducering. Ljuddämparen förbättrar inte bara vapnets balans och egenskaper, den förändrar även den totala upplevelsen för skytten.

 

De flesta skyttar/jägare upplever att träffbilden blir betydligt bättre med ljuddämpare monterat på vapnet, förklaringen till detta fenomen är ganska enkel: Förutom att vapnets vibrationer minskar så minimeras också upplevd rekyl och ljudnivå, dessa egenskaper gör att skytten kan avlossa ett mer avslappnat skott vilket är precis vad som behövs för maximal precision vid skytte och jakt.

 

Ljuddämparen bör användas vid all typ av övningsskytte, på skjutbana, i skjutbiograf, på löpande mål, och så vidare, inget skytte är skadligt för varken skytt eller ljuddämpare. 

 

Krutgaserna och mynningsflamman som ljuddämparen har kapslat har extremt höga temperaturer som resulterar i att även ljuddämparen blir varm/het vid skytte. Värmen som uppstår i ljuddämparen är inget dåligt eller skadligt, snarare tvärt om, ett kvitto på att ljuddämparen fungerar och gör det den är bäst på, reducera ljud och rekyl. Ljuddämparen ska aldrig användas om dess temperatur vid skytte överskrider 250°C. 

 

Alla Stalon ljuddämpare är tillverkade i certifierat aluminium av högsta kvalité som sedan blästras med Stalons unika formula och därefter anodiseras för att få den diamanthårda ytan som tål all typ av användning. Vissa ingående detaljer i ljuddämparen, som till exempel gängan är tillverkat i titan, kolstål och/eller rostfritt stål för att ge ljuddämparen extrem livslängd. 

 

Kaliber angiven på ljuddämparens front eller på sidan av produkten anger den kaliber som ger bäst effekt, dock kan alla kalibrar med mindre mått användas utan att skada produkten. 

 

Gängan är fixerad i ljuddämparen och kan inte bytas ut på egen hand, gängan i ljuddämpare monteras efter användarens önskemål. Gängans tolerans är anpassad så att den alltid går att montera på vapnet utan särskilda krav och/eller specialanpassning 

 

När en ljuddämpare monteras på ett vapen förändras nästan alltid träffläget, det vill säga vart kulan träffar målet Det finns en lång och en kort förklaring på varför träffläget förändras vid montering av ljuddämpare. Den korta versionen: Ljuddämparens vikt och dess egenskap att reducera rekylen resulterar i att pipans svängningar/vibrationer minskar betydligt och detta gör att kulan lämnar loppet i ett annat ”läge”. Träfflägets förändring är således helt individuellt för varje vapen och kan skilja allt från 0-40cm, förändringen är dock alltid konstant och ändras/varierar inte över tid. 

 

Underhåll och rengöring 

 

Inskjutning av ny eller begagnad ljuddämpare är nödvändigt för att vapnet och skytten ska kunna avlossa ett skott med optimal precision. Ljuddämparen påverkar ofta både vapnet och skytten, förvisso till det bättre 

 

1. Innan jakt- och/eller skytte bör vapnets och ljuddämparens gänga vara väl insmord med ljuddämparfett  

 

2. Efter avslutad jakt- eller skyttetillfälle demonteras ljuddämparen från vapnet, detta för att förhindra korrosion på vapnets pipa samt att eventuella krutrester i ljuddämpare inte ska fastna i eller på vapnets pipa.  

 

3. Låt ljuddämparen stå upp när den förvaras så torkar/dunstar eventuell fukt och kondens i ljuddämparen, detta gör att krutresterna inte får fäste i ljuddämparen, som det skulle fått om fukt/kondens hade varit kvar i ljuddämparen över längre tid.  

 

4. Ljuddämparen är nu redo för nya äventyr.

Stalon XE149 Ljuddämpare

BUTIKENS OMDÖME

Stalon Ljuddämpare är förmodligen en av de mest sålda märkena när det gäller gevärsljuddämparna på svenska marknaden. Bra prestanda i förhållande till bra prisnivå gör den mycket populär. Ett utmärkt val av dämpare till ditt klass ett vapen. Stalon XE149 modell är avsedd för grövre kalibers och magnumgevär där större mängd krutgaser ska tas om hand och där du vill ha bästa dämpning. Viss fungerar den även utmärkt till dig som har en mindre kaliber och önskar bästa möjliga dämpning och borttagning av evetuell mynningsflamma.