Kötthantering & Utfodring » Rökflis Norrländsk Al 5 liter
Rökflis Norrländsk Al 5 liter
Artnr: PT-2007
Original artnr:
Lagerstatus: Varan slut tills vidare
+ Meddela mig när varan åter är i lager!
125 kr
PRODUKTBESKRIVNING
Norrländskt Rökflis från Al. Innehåller blandad storlek på Alflis som ligger omkring 3-30 mm. Passar utmärkt i kolgrill, tvåkammargrill och även vissa rökar typ Kalixröken med fler.
Genom sin varierande storlek genereras röken jämnare och mer långvarigt. De mindre spånflisen ger rök snabbt och allt eftersom bildas rök från de större bitarna.
Beroende på rökens eller grillens utförande kan rökflisen användas både torkad som blötlagd. Blöt Alspånsflis rekommenderas i fall den läggs direkt på t.ex. grillkol, briketter eller glödbädd. Filsen kan då gärna ligga ett helt dygn i vatten.
Volym 5 liter.
Norrländskt Alträ.
FAKTA
Alflis - Rökflis
Volym 5 liter.
Normalstorlek på flis 3-30 mm.
Torkat Norrländskt träflis från al
Tillverkad i Boden
Lite allmänt om rökning och tillredning av kött, fisk, vilt på grill.
Det finns många sätt att röka kött och andra råvaror, tillagningsmetoder och vilken rök eller grill man använder är några av de faktorer som man måste utgå ifrån. De flesta sorter och storlekar på spån går många gånger att använda men rätt sorts trä och storlek underlättar ett bra och enkelt resultat. Alspån är ett av de vanligaste träslagen som används vid rökning här i Sverige. Alträ ger en relativt neutral och mild röksmak vilket passar bra till nötkött och vilt och fisk. Har man viltkött med viss säregen viltsmak så kan man välja annat träslag som ger en kraftigare röksmak.
Ska du göra pålägg eller delikatesser så bör du göra det en lämplig rök. Vill du laga mat efter så kallade rökrecept gör man det på grill med lock. Spån eller flis kan läggas direkt bland grillglöden, är man ovan bör man börja försiktigt med någon lite näve i och med att man inte kan ta bort spånen sen, här måste spånen som regel blötas ordentligt. Blöt spån kan sänka temperaturen något i grillen under en tid. Har man spån i ett separat plåtfat kan man reglera röksmaken genom att helt ta bort det efter en tid, fat måste man som regel måste ha i en gasolgrill. Spånen kan har vara ganska finflisad, typ 2 - 4 mm.
Det går som sagt att generera rök på många sätt i grillen, Rökfat på glöden och köttet på indirekt värme är en variant.
Det man grillar måste få vara en viss tid på grillen, från 20 minuter och mer för att maten ska hinna få röksmak. Mängd spån och tid ger mer röksmak.
Helre för lite rökt än för mycket! Ligger köttet riktigt nära rökspånen så blir röksmaken intensivare. Tänk på att man absolut inte får sota köttet, vilket är mycket ohälsosamt. Uppstår det någon form av svart sotrök måsta man åtgärda det. Det är röksmaken man vill ha.
Tips vid rökning i klotgrill kan vara att ha spjället under ordentligt öppet och det i locket ganska strypt men här måste du testa dig fram.
För en jägare med det vilda skafferiet finns massor av fantastiska variationer och möjligheter till god matlagning.
BUTIKENS OMDÖME
Rökning av kött och matlagning med Rökflis på grillen har blivit allt mer populärt. Tyvärr så kan miljöpåverkan bli ganska stor då vissa fabrikat av spån och flis skickats hit från andra kontinenter. Alskog av bästa kvalitet har vi gott om här i norr vilket vi självklart bör ta till vara på.