Kontakta oss
Företaget
Köpinformation
Frakt 59 kr upp till 20 kg

Kötthantering & Utfodring »    Suprasel Nitritsalt 1 kg

Suprasel Nitritsalt 1 kg

Artnr: DI-AN-3115
Original artnr: AN-3115
Lagerstatus: Finns i lager

49 kr

st
Klarna

PRODUKTBESKRIVNING

Som jägare har man ofta gott om viltkött i frysen, att torka kött eller varm och kallröka är populärt och medger många goda delikatesser av de vilda tillgångarna.

Nitritsalt, salt med 0,6% Nitrit. För att torka kött och röka kött. Salt med Nitrit används av charkindustrin vid förädling av nöt och viltkött. Köttet får inte samma gråvita avlagringar som med vanligt salt viket annars lägger sig på ytan. Viktigaste fördelen är att hämma tillväxten av mikroorganismer. Nitritsaltet används på samma sätt och med samma andelar som vanligt koksalt och kan blandas upp i en vanlig saltlag.


Olika metoder att bruka salt på

Torrsaltning

Nitritsalt används ofta vid torrsaltning eftersom det förhindrar att botulism utvecklas och gör att köttet inte lika lätt blir dåligt.

Socker tillsätts ibland vid torrsaltning, eftersom det hjälper till att balansera smaken. Vanligaste vid charktillverkning är druvsocker som har en fin struktur, vilket gör att det enkelt löses upp och tas upp av köttet.

Saltlag

Salthalten varierar man beroende hur lång tid köttet ska ligga i saltlagen och storleken på köttet. Socker används i lagen för att balansera smakerna. Den så kallade tre, två ett lagen är den kanske vanligaste.

Rimning

Ger köttet en lätt saltsmak. svagare saltlag (runt 5%) ett par timmar.

Gravat kött

Gravning saltmetod som bruka användas mer vid matlaging och för kött som avses för måltider. Var noggrann med hanteringen av köttet och ha god hygien Gravat kött ska alltid förvaras kylt. Använd finare bitar som innerfilé eller innanlår.

Lufttorkat kött

Lufttorkning är en metod som konserverar likt kallrökning. Saltet används som konserveringsmedel, och torkningen medför därefter att vattenhalten sjunker i köttet vilket motverkar bakterietillväxt. Köttet minskar avsevärt i vikt och volym.

Tips vid rökning av kött

Förbered köttet för rökning genom att putsa bort senor och hinnor. Salta in köttet i saltlag eller torrsalta.
Förbered köttet för rökning genom att tvätta och torka det rent. En våt yta kommer inte att dra åt sig röksmaken i samma omfattning.

Häng på krokar i röken för en jämn och fin rökfärg vilket ger aptitliga bitar.

FAKTA

Suprasel Nitrisalt  

 


Fabrikat;

AkzoNobel

 

Ingrediensförteckning;

Salt (NaCl) 99,8 % Nitrit (E250) 0,6 % Antiklumpmedel (E535)

 

Saltstorlek;

Fint salt

 

Vikt

1 kg 

Levereras i Vacuumpåse. Livsmedelspåse.

 

Får endast användas vid beredning av köttråvaror

 

Livsmedelsgodkänt Salt.

 

Förvaras tort och svalt.

 

Tillverkningsland/Ursprungsland;

Danmark

 

Suprasel Nitritsalt 1 kg

BUTIKENS OMDÖME

Visst fungerar vanligt koksalt bra många gånger men nitritsaltet kan vara bra för dig som vill ha och kunna servera förstklassigt hemmatorkat eller rökt kött. Nitritsaltet ger köttet en mycket tilltalande och fin röd färg. Viktigaste fördelen är att det desinfekterar mot t.ex mikroorganismer som Clostridium Botulinum, Listeria, Streptockocker. Vid hantering av viltkött från jakt kan det ibland vara svårt att hålla 100% hygien och detta från det djuret passas till det utrymmen som köttet torkas eller förädlas på annat sätt. Ersätt det vanliga saltet med nitrisalt och använd på samma sätt.