Kontakta oss
Företaget
Köpinformation
Frakt 59 kr upp till 20 kg

Tenderum - Mörningstimer

Tenderum - Mörningstimer

Artnr: 710220
Original artnr: -
Lagerstatus: Finns i lager

325 kr

st
Klarna

PRODUKTBESKRIVNING

Kött behöver hänga för att bli mört och välsmakande, men det kan vara svårt att veta hur länge. Det är lätt att bli osäker för det man minst av allt vill är att köttet skall bli förstört.

Med en Mörningstimer har du alltid full kontroll över mörningsprocessen och du kan tryggt hänga ditt kött så länge att det får optimal mörhet och smak.

Oavsett hur temperaturen varierar räknar Mörningstimern ut hur långt mörningen har framskridit och beräknar det antal dagar som återstår.

Testad i Jaktjournalen med goda betyg!

Timers drivs av vanliga 1,5V batterier i AAA (LR03) storlek. Vid normal användning håller de i många år.

FAKTA

Här nedan kommer en generell information från Tenderum om att hängmöra kött.

Mörning av kött är en kemisk process där bindväv och andra proteiner i köttet bryts ned av naturliga enzymer. Nedbrytningen gör att köttet både blir mer lättuggat och att smaken utvecklas (jämför t ex med vin och whiskey som också utvecklas i smak av lagring). Ett kött som inte får hänga tillräckligt länge blir segt och smaklöst.

Lite förenklat består en Mörningstimer av en liten dator med en sensor som mäter temperaturen (väggmodellen mäter även luftfuktigheten) var 21:a sekund. Datorn beräknar därefter kontinuerligt mörningen och det uppskattade antalet återstående dygn tills mörningen är färdig och presenterar informationen på displayerna.

Mörningsberäkningen är primärt baserad på konceptet med dygnsgrader, där dygnsgrader beräknas som genomsnittlig temperatur multiplicerat med antalet dygn, så att om köttet har hängt i 40 dygnsgrader uppgår mörningen till 100%. För temperaturer under 4ºC är mörningsberäkningen anpassad efter hur kött möras vid låga temperaturer. Grafen nedan illustrerar hur många dygn köttet behöver hänga för att uppnå 100% mörning vid olika temperaturer.

Om temperaturen är alltför låg, dvs konstant under 0ºC, sker ingen mörning. Mörningstimern varnar då genom att i displayen som visar återstående dagar visa en figur i form av en snöflinga. Antalet återstående dagar kan då ej beräknas och två horisontella streck visas (se bild nedan). I detta fall bör man värma upp hängningsutrymmet alternativt flytta djuret till en varmare plats.

Mörningstimern kan användas både för vilt som skjutits och för tamboskap som slaktats och för alla typer av djur som skall hänga, dvs både däggdjur och fåglar.

Beräkningen av antalet återstående dygn baseras på dygnsmedeltemperaturen sedan Mörningstimern startades. Beräkningen av den återstående tiden gör det lättare att planera när styckning skall ske. Observera att antalet återstående dygn kan ändras om temperaturen i hängningsutrymmet ändras.

Om du vet att du har haft god hygien vid hanteringen av köttet kan du mycket väl låta mörningen pågå till t ex 150%, motsvarande 60 dygnsgrader. Hur välhängt kött man vill ha är en smaksak. Med en Mörningstimer kan du lätt prova dig fram till hur du vill ha ditt kött. Mörningstimern fortsätter beräkna mörningen upp till 200% för att därefter automatiskt stängas av i väntan på nästa mörningstillfälle.

Mörningstimern kan även följa med det styckade köttet (gärna förpackat i plastpåsar) och ställ allt i ett svalt utrymme. Köttet fortsätter att möras tills det fryses ned och Mörningstimern fortsätter att beräkna mörningen och återstående antal dygn tills mörningen är färdig. På det här sättet slipper man att frysa in ej färdigmörat kött utan kan vänta tills mörningen är klar.

Metoden kan användas både då man tvingas stycka innan köttet är färdigmörat, vilket inte är ovanligt vid älgjakt, samt för kött som passar att möras i styckat skick som viss fågel (se bild nedan).

Samma Mörningstimer kan användas för att mäta mörningen av flera djur så länge de har skjutits eller avlivats samtidigt och hänger i samma utrymme. Om man skjuter eller avlivar ett nytt djur någon eller några dagar efter det första, kan man notera mörningen i % när man hänger in nästa djur och låta mörningen för det djuret pågå motsvarande längre, så att om mörningen är 18% när man hänger in sitt andra djur skall mörningen för det djuret uppgå till 118% innan det är färdigt. Alternativt använder man flera Mörningstimrar för att övervaka djur som skjutits på olika dagar.

Tenderum - Mörningstimer

BUTIKENS OMDÖME

Nedan information är hämtad från tillverkaren, vi tycker den beskriver på ett bra sätt varför man ska använda en Möringstimer. Det är en produkt som får goda betyg från våra kunder.

Efter att ett djur skjutits eller avlivats skall det passas, dvs öppnas och tömmas på buk- och bröstorgan. Passningen hjälper till att sänka temperaturen på kroppen och hindrar att tarmbakterier påverkar köttet. Vid passning är hygienen viktig för att inte bakterier i onödan skall spridas till köttet. Händer och kniv skall vara rena och om man använder plasthandskar minskar risken för bakterieangrepp ytterligare.

Kroppen kan sedan hängas både med och utan skinn. Om djuret är skjutet och skottet har träffat så att köttet förorenats av tarmbakterier är det dock en fördel att först flå kroppen så att föroreningarna kan avlägsnas.

Man bör undvika att kyla ned kroppen för snabbt efter skottet eftersom köttet annars kan drabbas av så kallade kylsammandragningar. Kött som drabbats av kylsammandragningar blir hårt och segt och går ej att möra. Under de första 12 timmarna bör köttets temperatur därför inte understiga 10ºC. Om det är kallt vid skottillfället kan det därför vara bäst att vänta med att passa speciellt mindre djur och även dröja med att flå kroppen för att därigenom hålla köttemperaturen tillräckligt hög.

Hängningen av djuret bör ske i ett utrymme som uppfyller ett antal krav. Inga djur eller insekter får komma åt köttet, vilket enklast löses genom att låta djuret hänga i en viltpåse.

Hängningsutrymmet måste också ha en temperatur som varken är för låg eller för hög. Temperaturen måste vara över noll grader för att mörning skall ske och vid alltför höga temperaturer ökar risken för att för människan skadliga bakterier skall föröka sig.

En tredje viktig faktor är luftfuktigheten. En för hög relativ luftfuktighet, över ca 85%, ökar risken för bakterie- och svampangrepp. Låg luftfuktighet har ingen negativ effekt annat än att köttet kan förlora mycket vatten.

Är jag garanterad ett bra resultat om jag använder en Mörningstimer?

Nej, även om Mörningstimern ger mycket värdefull information om hur långt mörningen har framskridigt bör man även använda lukt och syn för att bedöma köttkvaliteten. Kombinationen av lukt och syn, erfarenhet och kunskap, samt en Mörningstimer som beräknar mörningen ger tillsammans den bästa förutsättningen för ett mört och smakrikt kött.

 

Art. nr. DI-223110
Skyttemål .22 LR Självmarkerande
479 kr
Självmarkerande skyttemål för .22 LR pistol och gevär.
Art. nr. DI-SCBPS-04
Benstöd 15-23 cm Bi-Pod Ledad
599 kr
Ett prisvärt och väl fungerande benstöd för ditt kulgevär. Bipod i standardutförande med ställbar längd från 15 till 23 cm. Monteras i gevärsstockens främre rembygelskruv eller på Picatinnyskena med den medföljande adaptern.
Art. nr. SCS-900017
Walking Target Markmål 22 LR
119 kr
Roligt vandrande mål för klass 4 skytte, markrullande mål som man kan har till flera roliga skytteändamål.
Art. nr. 905560
Brassa På Eldningsunderlag MaxiPlus
795 kr
BRASSAPÅ gör att Du snabbt kan börja elda direkt på snön utan att behöva skotta eller förbereda ett stadigt underlag att elda på. Veden staplas direkt på eldningsunderlaget. väger lite och tar liten plats. Maxiplus är för lite större brasor.
Art. nr. ST-127941
Ryggsäck Ripjakt 35L REA
599 kr
Prisvärd och anpassad klassisk jaktryggsäck för ripjakten på fjället.
Art. nr. 901013
Grilljärn Mackjärn Enkel
279 kr
Bra utförande. 4cm djup, slät botten, 11 x 12cm.
Art. nr. 901021
Alspån Med Enris
59 kr
Svensktillverkad Alspån med inblandning av 10% enrishack. Perfekt för fisk och köttrökning.
Art. nr. 905550
Brassa På Eldningsunderlag Maxi
695 kr
BRASSAPÅ gör att Du snabbt kan börja elda direkt på snön utan att behöva skotta eller förbereda ett stadigt underlag att elda på. Veden staplas direkt på eldningsunderlaget. väger lite och tar liten plats.
Startsida
Art. nr. DI-SMV-1002
Firebox 4P Hopfällbar Eldstad Rostfri Stor Panna
2595 kr
Firebox 4P Rostfri eldstad som kan fällas ihop till en väska. Utmärkt att ha med vinterårstiden då man enkelt gör upp eld på snön, även bra att ha sommartid för att undvika skogsbränder med mera. Här har vi en egen varian med en bra stor modell av stekpan
Startsida
Art. nr. KT-T3
EVO Kolvkamhöjare Tikka T3
1495 kr
En ny steglöst justerbar Kolvkam till kompositvapen. Patenterad lösning i lättviktsformat. Kan lätt monteras av vapenägaren själv.
Startsida
Art. nr. ST-711003
Grillgaller Eldstad Stor
299 kr
Grillgaller med utfällbara ben för eldstaden, stor modell där du kan ha flera pannor på samtidigt.
Startsida
Art. nr. DI-223110
Skyttemål .22 LR Självmarkerande
479 kr
Självmarkerande skyttemål för .22 LR pistol och gevär.
Startsida
Art. nr. ST-711002
Grillgaller Eldstad Mediumstor
249 kr
Grillgaller med utfällbara ben för eldstaden, medium.
Startsida
Art. nr. DI-SCBPS-05
Benstöd 23-33 cm Bi-Pod Ledad
599 kr
Ett prisvärt och väl fungerande benstöd för ditt kulgevär. Bipod i standardutförande med ställbar längd från 23 till 33 cm. Monteras i gevärsstockens främre rembygelskruv eller på Picatinnyskena med den medföljande adaptern.
Startsida
Art. nr. DI-955520
Sätesskydd Neoprene Camo
339 kr
Sätesskydd eller även så kallat klädselskydd till bil. Tåligt och värmande sätesskydd i jaktlig Camostil. Perfekt att skydda ditt bilsäte från smuts och väta vid jakt.
Startsida
Art. nr. PW-8905
Pinewood Handske Toni Blaze REA
189 kr
Smidig, vindtät och vattenavvisande 3 lagers membranhandske med bra passning. Orange Camo