Kontakta oss
Företaget
Köpinformation
Frakt 59 kr upp till 20 kg

Tenderum - Mörningstimer Väggmodell

Tenderum - Mörningstimer Väggmodell

Artnr: 710221
Original artnr: -
Lagerstatus: Varan slut tills vidare

+ Meddela mig när varan åter är i lager!

459 kr

st
Klarna

PRODUKTBESKRIVNING

Kött behöver hänga för att bli mört och välsmakande men det kan vara svårt att veta hur länge. Det är lätt att bli osäker för det man minst av allt vill är att köttet skall bli förstört.

Med en Mörningstimer har du alltid full kontroll över mörningsprocessen och du kan tryggt hänga ditt kött så länge att det får optimal mörhet och smak.

Oavsett hur temperaturen varierar räknar Mörningstimern ut hur långt mörningen har framskridit och beräknar det antal dagar som återstår.

I tillägg till att fungera som Mörningstermometer ger väggmodellen dig värdefull information om förhållandena i hängningsutrymmet. Både temperaturen och den relativa luftfuktigheten presenteras.

Testad i Jaktjournalen med goda betyg!

FAKTA

Här nedan kommer en generell information från Tenderum om att hängmöra kött.

Mörning av kött är en kemisk process där bindväv och andra proteiner i köttet bryts ned av naturliga enzymer. Nedbrytningen gör att köttet både blir mer lättuggat och att smaken utvecklas (jämför t ex med vin och whiskey som också utvecklas i smak av lagring). Ett kött som inte får hänga tillräckligt länge blir segt och smaklöst.

Lite förenklat består en Mörningstimer av en liten dator med en sensor som mäter temperaturen (väggmodellen mäter även luftfuktigheten) var 21:a sekund. Datorn beräknar därefter kontinuerligt mörningen och det uppskattade antalet återstående dygn tills mörningen är färdig och presenterar informationen på displayerna.

Mörningsberäkningen är primärt baserad på konceptet med dygnsgrader, där dygnsgrader beräknas som genomsnittlig temperatur multiplicerat med antalet dygn, så att om köttet har hängt i 40 dygnsgrader uppgår mörningen till 100%. För temperaturer under 4ºC är mörningsberäkningen anpassad efter hur kött möras vid låga temperaturer. Grafen nedan illustrerar hur många dygn köttet behöver hänga för att uppnå 100% mörning vid olika temperaturer.

Om temperaturen är alltför låg, dvs konstant under 0ºC, sker ingen mörning. Mörningstimern varnar då genom att i displayen som visar återstående dagar visa en figur i form av en snöflinga. Antalet återstående dagar kan då ej beräknas och två horisontella streck visas (se bild nedan). I detta fall bör man värma upp hängningsutrymmet alternativt flytta djuret till en varmare plats.

Mörningstimern kan användas både för vilt som skjutits och för tamboskap som slaktats och för alla typer av djur som skall hänga, dvs både däggdjur och fåglar.

Beräkningen av antalet återstående dygn baseras på dygnsmedeltemperaturen sedan Mörningstimern startades. Beräkningen av den återstående tiden gör det lättare att planera när styckning skall ske. Observera att antalet återstående dygn kan ändras om temperaturen i hängningsutrymmet ändras.

Om du vet att du har haft god hygien vid hanteringen av köttet kan du mycket väl låta mörningen pågå till t ex 150%, motsvarande 60 dygnsgrader. Hur välhängt kött man vill ha är en smaksak. Med en Mörningstimer kan du lätt prova dig fram till hur du vill ha ditt kött. Mörningstimern fortsätter beräkna mörningen upp till 200% för att därefter automatiskt stängas av i väntan på nästa mörningstillfälle.

Mörningstimern kan även följa med det styckade köttet (gärna förpackat i plastpåsar) och ställ allt i ett svalt utrymme. Köttet fortsätter att möras tills det fryses ned och Mörningstimern fortsätter att beräkna mörningen och återstående antal dygn tills mörningen är färdig. På det här sättet slipper man att frysa in ej färdigmörat kött utan kan vänta tills mörningen är klar.

Metoden kan användas både då man tvingas stycka innan köttet är färdigmörat, vilket inte är ovanligt vid älgjakt, samt för kött som passar att möras i styckat skick som viss fågel (se bild nedan).

Samma Mörningstimer kan användas för att mäta mörningen av flera djur så länge de har skjutits eller avlivats samtidigt och hänger i samma utrymme. Om man skjuter eller avlivar ett nytt djur någon eller några dagar efter det första, kan man notera mörningen i % när man hänger in nästa djur och låta mörningen för det djuret pågå motsvarande längre, så att om mörningen är 18% när man hänger in sitt andra djur skall mörningen för det djuret uppgå till 118% innan det är färdigt. Alternativt använder man flera Mörningstimrar för att övervaka djur som skjutits på olika dagar.

Tenderum - Mörningstimer Väggmodell

BUTIKENS OMDÖME

Nedan information är hämtad från tillverkaren, vi tycker den beskriver på ett bra sätt varför man ska använda en Möringstimer. Det är en produkt som får goda betyg från våra kunder.

Efter att ett djur skjutits eller avlivats skall det passas, dvs öppnas och tömmas på buk- och bröstorgan. Passningen hjälper till att sänka temperaturen på kroppen och hindrar att tarmbakterier påverkar köttet. Vid passning är hygienen viktig för att inte bakterier i onödan skall spridas till köttet. Händer och kniv skall vara rena och om man använder plasthandskar minskar risken för bakterieangrepp ytterligare.

Kroppen kan sedan hängas både med och utan skinn. Om djuret är skjutet och skottet har träffat så att köttet förorenats av tarmbakterier är det dock en fördel att först flå kroppen så att föroreningarna kan avlägsnas.

Man bör undvika att kyla ned kroppen för snabbt efter skottet eftersom köttet annars kan drabbas av så kallade kylsammandragningar. Kött som drabbats av kylsammandragningar blir hårt och segt och går ej att möra. Under de första 12 timmarna bör köttets temperatur därför inte understiga 10ºC. Om det är kallt vid skottillfället kan det därför vara bäst att vänta med att passa speciellt mindre djur och även dröja med att flå kroppen för att därigenom hålla köttemperaturen tillräckligt hög.

Hängningen av djuret bör ske i ett utrymme som uppfyller ett antal krav. Inga djur eller insekter får komma åt köttet, vilket enklast löses genom att låta djuret hänga i en viltpåse.

Hängningsutrymmet måste också ha en temperatur som varken är för låg eller för hög. Temperaturen måste vara över noll grader för att mörning skall ske och vid alltför höga temperaturer ökar risken för att för människan skadliga bakterier skall föröka sig.

En tredje viktig faktor är luftfuktigheten. En för hög relativ luftfuktighet, över ca 85%, ökar risken för bakterie- och svampangrepp. Låg luftfuktighet har ingen negativ effekt annat än att köttet kan förlora mycket vatten.

Är jag garanterad ett bra resultat om jag använder en Mörningstimer?

Nej, även om Mörningstimern ger mycket värdefull information om hur långt mörningen har framskridigt bör man även använda lukt och syn för att bedöma köttkvaliteten. Kombinationen av lukt och syn, erfarenhet och kunskap, samt en Mörningstimer som beräknar mörningen ger tillsammans den bästa förutsättningen för ett mört och smakrikt kött.

Art. nr. PW-3126
Pinewood Skjorta Dallas REA
289 kr
Behagligt mjuk flanell i snyggt mönster från Pinewood.
Art. nr. 402023
Rembyglar Snabbfäste Inkl Bygelskruvar
169 kr
Prisvärt Rembygelset 2 rembyglar passande rem med 25mm bredd på öglorna. Bygelskruvar avsedd för montering på gevärsstockar gjorda i trä.
Art. nr. ST-29880
Fällkniv Hagelpatron
99 kr
En rolig och fungerande fällkniv för den jaktintresserade. Lika skaft som liknar en kaliber 12 hagelpatron.
Art. nr. DI-22550
Kulfångare Luftgevär Standard
129 kr
Kulfång för luftvapen, avsett för standard 14x14 cm måltavlor. Stabil och och hållbar konstruktion.
Art. nr. DI-SCBPS-05
Benstöd 23-33 cm Bi-Pod Ledad
675 kr
Ett prisvärt och väl fungerande benstöd för ditt kulgevär. Bipod i standardutförande med ställbar längd från 23 till 33 cm. Monteras i gevärsstockens främre rembygelskruv eller på Picatinnyskena med den medföljande adaptern.
Art. nr. DI-404650
Klickpatron 2 Pack Hagelgevär Kal 12 Metall
129 kr
Prisvärt 2 pack med klickpatroner för hagelgevär i kaliber 12 Bra för skytteträning och som skonsam avlastning av gevärets slagstift.
Art. nr. 902390
Renskinn Soltorkade Utomhusbruk
900 kr
Prisvärda renskinn för användning utomhus. Soltorkade.
Art. nr. DI-221120
Lerduvekastare Handkastare
89 kr
Handkastare rolig och enkel att ha med och funkar i alla lägen, kan användas av både höger och vänsterhänta.
Startsida
Art. nr. DI-22650
Kulfångare Figurmål Luftgevär
249 kr
Kombinerat kulfång för luftvapen som har två figurer att skjuta på och även avsett för standard 14x14 cm måltavlor.
Startsida
Art. nr. DI-22550
Kulfångare Luftgevär Standard
129 kr
Kulfång för luftvapen, avsett för standard 14x14 cm måltavlor. Stabil och och hållbar konstruktion.
Startsida
Art. nr. PW-9-95980
Pinewood Hängslen Thomas REA
169 kr
Hängslen från Pinewood modell Thomas. Grön bred modell med clips.
Startsida
Art. nr. DI-955520
Sätesskydd Neoprene Camo
339 kr
Sätesskydd eller även så kallat klädselskydd till bil. Tåligt och värmande sätesskydd i jaktlig Camostil. Perfekt att skydda ditt bilsäte från smuts och väta vid jakt.
Startsida
Art. nr. PW-56790
Pinewood Byxa Reswick Camo REA C58
900 kr
Modern och praktisk Jaktbyxa från Pinewood med behaglig passform.
Startsida
Art. nr. PW-50850569
Pinewood Friluftsbyxa Caribou Copper REA
489 kr
Modern och praktisk friluftsbyxa från Pinewood med behaglig passform. Tillverkad i Pinewoodas slitstarka vattenavvisande TC-Lite material.
Startsida
Art. nr. LA-1580-1
Lafayette SMART 155 MHz Jaktpaket
2800 kr
Lafayette Smart är en innovativ jaktradio som är en vidare utveckling av Lafayette Micro 5. Flertalet nya funktioner och stabilare radiokontakt. Radion är tystare, smartare och säkrare i sin kommunikation. Den är extremt strömsnål och har hölje i metall
Startsida
Art. nr. DI-503750
Orange Mössa med Skärm Jägarmössan
169 kr
Orange mössa med kepsskärm. Utmärkt jägarmössa att ha på älgpasset när temperaturen börja går ner och den tidiga morgonsolen visar sig. Går att dra ner över öronen. Jaktorange i Akryl.