Kontakta oss
Företaget
Köpinformation
Frakt 59 kr upp till 20 kg

Tenderum - Mörningstimer Väggmodell

Tenderum - Mörningstimer Väggmodell

Artnr: 710221
Original artnr: -
Lagerstatus: Varan slut tills vidare

+ Meddela mig när varan åter är i lager!

459 kr

st
Klarna

PRODUKTBESKRIVNING

Kött behöver hänga för att bli mört och välsmakande men det kan vara svårt att veta hur länge. Det är lätt att bli osäker för det man minst av allt vill är att köttet skall bli förstört.

Med en Mörningstimer har du alltid full kontroll över mörningsprocessen och du kan tryggt hänga ditt kött så länge att det får optimal mörhet och smak.

Oavsett hur temperaturen varierar räknar Mörningstimern ut hur långt mörningen har framskridit och beräknar det antal dagar som återstår.

I tillägg till att fungera som Mörningstermometer ger väggmodellen dig värdefull information om förhållandena i hängningsutrymmet. Både temperaturen och den relativa luftfuktigheten presenteras.

Testad i Jaktjournalen med goda betyg!

FAKTA

Här nedan kommer en generell information från Tenderum om att hängmöra kött.

Mörning av kött är en kemisk process där bindväv och andra proteiner i köttet bryts ned av naturliga enzymer. Nedbrytningen gör att köttet både blir mer lättuggat och att smaken utvecklas (jämför t ex med vin och whiskey som också utvecklas i smak av lagring). Ett kött som inte får hänga tillräckligt länge blir segt och smaklöst.

Lite förenklat består en Mörningstimer av en liten dator med en sensor som mäter temperaturen (väggmodellen mäter även luftfuktigheten) var 21:a sekund. Datorn beräknar därefter kontinuerligt mörningen och det uppskattade antalet återstående dygn tills mörningen är färdig och presenterar informationen på displayerna.

Mörningsberäkningen är primärt baserad på konceptet med dygnsgrader, där dygnsgrader beräknas som genomsnittlig temperatur multiplicerat med antalet dygn, så att om köttet har hängt i 40 dygnsgrader uppgår mörningen till 100%. För temperaturer under 4ºC är mörningsberäkningen anpassad efter hur kött möras vid låga temperaturer. Grafen nedan illustrerar hur många dygn köttet behöver hänga för att uppnå 100% mörning vid olika temperaturer.

Om temperaturen är alltför låg, dvs konstant under 0ºC, sker ingen mörning. Mörningstimern varnar då genom att i displayen som visar återstående dagar visa en figur i form av en snöflinga. Antalet återstående dagar kan då ej beräknas och två horisontella streck visas (se bild nedan). I detta fall bör man värma upp hängningsutrymmet alternativt flytta djuret till en varmare plats.

Mörningstimern kan användas både för vilt som skjutits och för tamboskap som slaktats och för alla typer av djur som skall hänga, dvs både däggdjur och fåglar.

Beräkningen av antalet återstående dygn baseras på dygnsmedeltemperaturen sedan Mörningstimern startades. Beräkningen av den återstående tiden gör det lättare att planera när styckning skall ske. Observera att antalet återstående dygn kan ändras om temperaturen i hängningsutrymmet ändras.

Om du vet att du har haft god hygien vid hanteringen av köttet kan du mycket väl låta mörningen pågå till t ex 150%, motsvarande 60 dygnsgrader. Hur välhängt kött man vill ha är en smaksak. Med en Mörningstimer kan du lätt prova dig fram till hur du vill ha ditt kött. Mörningstimern fortsätter beräkna mörningen upp till 200% för att därefter automatiskt stängas av i väntan på nästa mörningstillfälle.

Mörningstimern kan även följa med det styckade köttet (gärna förpackat i plastpåsar) och ställ allt i ett svalt utrymme. Köttet fortsätter att möras tills det fryses ned och Mörningstimern fortsätter att beräkna mörningen och återstående antal dygn tills mörningen är färdig. På det här sättet slipper man att frysa in ej färdigmörat kött utan kan vänta tills mörningen är klar.

Metoden kan användas både då man tvingas stycka innan köttet är färdigmörat, vilket inte är ovanligt vid älgjakt, samt för kött som passar att möras i styckat skick som viss fågel (se bild nedan).

Samma Mörningstimer kan användas för att mäta mörningen av flera djur så länge de har skjutits eller avlivats samtidigt och hänger i samma utrymme. Om man skjuter eller avlivar ett nytt djur någon eller några dagar efter det första, kan man notera mörningen i % när man hänger in nästa djur och låta mörningen för det djuret pågå motsvarande längre, så att om mörningen är 18% när man hänger in sitt andra djur skall mörningen för det djuret uppgå till 118% innan det är färdigt. Alternativt använder man flera Mörningstimrar för att övervaka djur som skjutits på olika dagar.

Tenderum - Mörningstimer Väggmodell

BUTIKENS OMDÖME

Nedan information är hämtad från tillverkaren, vi tycker den beskriver på ett bra sätt varför man ska använda en Möringstimer. Det är en produkt som får goda betyg från våra kunder.

Efter att ett djur skjutits eller avlivats skall det passas, dvs öppnas och tömmas på buk- och bröstorgan. Passningen hjälper till att sänka temperaturen på kroppen och hindrar att tarmbakterier påverkar köttet. Vid passning är hygienen viktig för att inte bakterier i onödan skall spridas till köttet. Händer och kniv skall vara rena och om man använder plasthandskar minskar risken för bakterieangrepp ytterligare.

Kroppen kan sedan hängas både med och utan skinn. Om djuret är skjutet och skottet har träffat så att köttet förorenats av tarmbakterier är det dock en fördel att först flå kroppen så att föroreningarna kan avlägsnas.

Man bör undvika att kyla ned kroppen för snabbt efter skottet eftersom köttet annars kan drabbas av så kallade kylsammandragningar. Kött som drabbats av kylsammandragningar blir hårt och segt och går ej att möra. Under de första 12 timmarna bör köttets temperatur därför inte understiga 10ºC. Om det är kallt vid skottillfället kan det därför vara bäst att vänta med att passa speciellt mindre djur och även dröja med att flå kroppen för att därigenom hålla köttemperaturen tillräckligt hög.

Hängningen av djuret bör ske i ett utrymme som uppfyller ett antal krav. Inga djur eller insekter får komma åt köttet, vilket enklast löses genom att låta djuret hänga i en viltpåse.

Hängningsutrymmet måste också ha en temperatur som varken är för låg eller för hög. Temperaturen måste vara över noll grader för att mörning skall ske och vid alltför höga temperaturer ökar risken för att för människan skadliga bakterier skall föröka sig.

En tredje viktig faktor är luftfuktigheten. En för hög relativ luftfuktighet, över ca 85%, ökar risken för bakterie- och svampangrepp. Låg luftfuktighet har ingen negativ effekt annat än att köttet kan förlora mycket vatten.

Är jag garanterad ett bra resultat om jag använder en Mörningstimer?

Nej, även om Mörningstimern ger mycket värdefull information om hur långt mörningen har framskridigt bör man även använda lukt och syn för att bedöma köttkvaliteten. Kombinationen av lukt och syn, erfarenhet och kunskap, samt en Mörningstimer som beräknar mörningen ger tillsammans den bästa förutsättningen för ett mört och smakrikt kött.

Art. nr. 901021
Alspån Med Enris
69 kr
Svensktillverkad Alspån med inblandning av 10% enrishack. Perfekt för fisk och köttrökning.
Art. nr. 901035-50
Muurikka Paellapanna 50 cm
399 kr
Muurikka Paella, spansk paellapanna. I en paellapanna tillagas maträtter som behöver större stekyta och en hög kant, pannan är avsedd för rätter som paella, risotto och pyttipanna mer mer. Stor modell för matlagning upp till 8 - 12 personer.
Art. nr. ST-718007
Wood Stove Tower 1 Friluftskök
395 kr
Från Pergite en kamin för frilufts och utomhusbruk som eldas med ved, träpinnar eller grillkol. Liten och lätt att ta med.
Art. nr. 922082
Utfällbar Hållare Garmin Astro och Alpha Hundpejl
425 kr
Svensk Jaktvisions fina utfällbara hållare för din Garmin Astro eller Garmin Alpha hundpejl. Ha din GPS lätt och nära till hands samtidigt som du har händerna fria.
Art. nr. LF-H2HM
Eberlestock Gunrunner Mountain 22L
3500 kr
Björnjägarnas, fågeljägarnas och hundförarnas favoritsäck. Gunrunner är smal och tyst, den är på 30 liter och passar alla jägare som vill ha båda händerna fria.
Art. nr. PW-3126
Pinewood Skjorta Dallas REA
289 kr
Behagligt mjuk flanell i snyggt mönster från Pinewood.
Art. nr. DI-402580
Kolvkam Kalix EVO Kolvkamshöjare
300 kr
Kolvkamsdel med låsbricka passande till Kalix EVO Kolvkamhöjare.
Art. nr. 910950
Neverlost Licensfodral
149 kr
Stadig fodral från Neverlost som håller ordning på dina viktiga handlingar samt vapenlicenser vid jakten eller skytte träningar med mera.
Startsida
Art. nr. PW-50850569
Pinewood Friluftsbyxa Caribou Copper REA
489 kr
Modern och praktisk friluftsbyxa från Pinewood med behaglig passform. Tillverkad i Pinewoodas slitstarka vattenavvisande TC-Lite material.
Startsida
Art. nr. 403011
Slutstycksknopp Svart Gummi
70 kr
Slutstycksknopp eller slutstyckskula för repeterhandtaget till ditt gevär. Gör det enklare att repetera och mantla om med ditt gevär. Tillverkad i Gummi och är en universalmodell som passar de flesta jaktgevär.
Startsida
Art. nr. DI-SCBPS-06
Benstöd 40-65 cm Bi-Pod Ledad
850 kr
Bipod i standardutförande för sittande på mark, ställbar längd från 40 till 65 cm. Monteras i gevärskolvens rembygelskruv eller på Picatinnyskena med den medföljande adaptern.
Startsida
Art. nr. DI-980550
Vaska Guld Panna
190 kr
Vaskpanna för guldvaskning. Enkel och billig men stadig och väl fungerande modell. Vaska guld kan vara ett roligt dagsäventyr för familjen.
Startsida
Art. nr. DI-VOSR30
Fäste Eftersökslampa Kikarsikte
149 kr
Här har du ett ringfäste som kan anpassas för att monteras på både 1 tum och 30 mm kikarsikte. Ringfästet har en Weaver eller Picatinnyskena som sen kan användas för att montera eftersökslampa eller kamera.
Startsida
Art. nr. DI-420550
Väska för Gevärsstock med Patronhållare Grön
225 kr
Startsida
Art. nr. PW-8905
Pinewood Handske Toni Blaze REA
189 kr
Smidig, vindtät och vattenavvisande 3 lagers membranhandske med bra passning. Orange Camo
Startsida
Art. nr. DI-503760
Vit Mössa med Skärm Jägarmössan
169 kr
Vit mössa med kepsskärm. Utmärkt jägarmössa att ha på vinterjakten och när solen står lågt på himlen. Går att dra ner över öronen. Vit tillverkad i Akryl.